Na čo všetko môžete využiť úpletové látky?

 

Príjemný na nosenie a nekrčí sa — to sú len niektoré vlastnosti úpletu. Práve tieto charakteristiky ho predurčili k tomu, aby sa stal jedným z najobľúbenejších materiálov krajčírok. Aké možnosti vám úpletová látka ponúka a čo všetko z nej vytvoríte?

Úpletové látky vás oslovia svojou mäkkosťou

Úplet je poddajný materiál, ktorý sa výborne prispôsobí tvaru postavy a pekne ju kopíruje. Vyrába sa zo zmesi bavlny a prírodných alebo umelých materiálov. Jeho mäkkosť, priedušnosť a príjemný povrch z neho robia vyhľadávanú látku na šitie oblečenia. Pri šití vás navyše poteší okraj, ktorý sa nepára. Ak nemáte overlock, nebudete ho musieť začisťovať.

 

Čo ušiť z úpletu pre deti

Úpletové látky nosia pre ich mäkkosť radi aj deti. Môžete z nich ušiť pohodlné tričká s krátkym i dlhým rukávom, pyžamká, overaly, dupačky a tepláky. Dievčatám sa iste zapáčia sukničky a šaty z úpletu alebo tenký letný svetrík. Úpletové látky sú dostupné vo viacerých farbách. Vyberte z nich obľúbenú farbu vašej malej parádnice a úspech nových šiat na seba nenechá dlho čakať. Iste si ich bude chcieť obliekať na rodinnú oslavu, prechádzku aj do škôlky.

 

Pohodlné šaty a tričká pre každého

Úpletová látka je ideálnym materiálom, ak si chcete vyrobiť tričko s vlastným dizajnom. K dispozícii je výber mnohých farieb a vzorov, ktoré môžete navzájom vhodne kombinovať. Vďaka okraju, ktorý sa po odstrihnutí pekne roluje, si z neho môžete ušiť tiež tričko bez prešitých okrajov rukáva. Alebo vás viac osloví možnosť ušiť nové legíny, jesennú čiapku či vzdušné šortky? Váš outfit môže doplniť tiež voľná úpletová tunika alebo tielko. Úpletová látka na šaty poteší všetky ženy, ktoré hľadajú ideálny splývavý materiál, ktorý je možné pekne nariasiť.

 

Úpletová látka na textilné dekorácie

Úplet bavlna sa dá okrem šitia oblečenia využiť na tvorbu textilných dekorácií do domácnosti. Je preto vyhľadávaným materiálom na šitie dekoračných vankúšov. Nemusíte pritom zostať len pri ich tradičnom tvare. Elasticita a dobrá poddajnosť úpletu si priam pýta ešte viac kreativity. Tak čo, pustíte sa do šitia srdiečok, kruhov alebo hviezd? Úplet bavlna je vhodným materiálom aj na šitie podsedákov do vašej jedálne. Aby sme nezabudli na obývaciu izbu, ušijete z neho puf na sedenie alebo prehoz na sedaciu súpravu. Stačí si len vybrať farbu, ktorá bude ladiť s dizajnom jej zariadenia.