Aká látka je vhodná na výrobu rúška?

 

Nosenie rúška sa v posledných mesiacoch stalo našou každodennou realitou. Nezaobídeme sa bez neho v mestskej hromadnej doprave, obchode, práci ani v škole a na prechádzke. Ak vás unavuje neustále nakupovanie jednorazových rúšok, poradíme vám, aká látka na rúško je najvhodnejšia, ak si ho chcete ušiť.

Prečo nosiť rúško

Nosenie rúška je povinné ako prevencia šírenia koronavírusu. Keď máte prekryté ústa aj nos, chránite ostatných. Ak si kýchnete alebo zakašlete, materiál rúška vírus zachytáva a nešíri sa do okolia. Koronavírus sa môže šíriť aj pri bežnom výdychu. Ak aj nemáte žiadne príznaky, môžete s rúškom na tvári ochrániť iných ľudí.

Rúškom chránite aj seba. V bežnom živote si ani neuvedomujeme, ako často sa za deň dotkneme tváre, úst alebo nosa. Práve tieto miesta sú pre vírus vstupnými bránami. Rúško zabraňuje dotýkaniu sa tváre, čím chráni pred nákazou. Ak by ste sa stretli s nakazenou osobou, pri nádychu znižuje množstvo vdýchnutého vírusu.

 

Akú látku vybrať?

Na ušitie rúška sa odporúča použiť 100 % bavlnu. 100 % bavlna má schopnosť zachytiť až 85 % infekčných častíc. Bavlnená látka na rúško sa dá prať pri vyšších teplotách a môžete ju sterilizovať aj žehlením. Túto jej vlastnosť oceníte nielen kvôli ochrane pred koronavírusom. Pri dlhšom nosení materiál rúška navlhne, čím sa vytvorí vhodné prostredie pre baktérie a plesne.

Bavlnená látka na rúško je priedušná. Môžete si z nej preto pokoje ušiť aj dvojvrstvové rúško, v ktorom sa vám bude dobre dýchať. Tento prírodný materiál je navyše veľmi príjemný na nosenie a nespôsobuje žiadne alergické reakcie.

 

Dizajnové a jednofarebné látky na rúško

Ak chcete rúško vyvárať, najlepšou bude biela farba. Farebnú bavlnu odporúčame prať na 60 °C. Látky na rúško sú dostupné tiež v mnohých dizajnoch, farbách a vzoroch. Vaše rúško sa tak stane nielen nutnosťou, ale aj módnym doplnkom. V bohatej ponuke vzorov nájdete výrazné i menej nápadné vzory. Vyberať môžete podľa vášho vkusu či obľúbených outfitov pre každý štýl obliekania. Máte radšej kvetinové, abstraktné alebo geometrické vzory? A možno vás osloví rúško látka s prírodnými motívmi. Ak hľadáte bavlnené látky pre deti, môžete zvoliť motívy so zvieratkami, dopravnými prostriedkami, obľúbenými postavičkami z rozprávok alebo iné veselé vzory.