Viete, ako vyzrážať látku?

 

Kúpili ste si látku a plánujete z nej šiť výrobky, ktoré sa budú musieť počas používania prať? Potom by ste mali myslieť na jej zrážanlivosť. Čo je to vyzrážanie textilu, prečo je potrebné a ako látku vyzrážať, sa dozviete v nasledujúcom článku.

Čo je to vyzrážanie látky

Zrážanlivosť látky znamená, že sa po opratí o niečo zmenší. Udáva sa v percentách. Pri bavlnenej látke so zrážanlivosťou 5 % musíte vopred počítať, že sa praním jej rozmery o 5 % zmenšia. Ak si vystihnete všetky potrebné diely, zošijete ich a až potom operiete, výrobok stratí približne 5 % zo svojho rozmeru. Bol by potom priveľmi tesný a mal by napäté švy. Vyzrážanie látky ešte pred začatím šitia zabezpečí, že strate veľkosti predídete.

Kedy je potrebné látku vyzrážať

Jednotlivé druhy metrového textilu majú odlišnú zrážanlivosť. Je to spôsobené rôznou hustotou tkania, kvalitou vlákien aj rozdielmi v samotnom materiáli. Vôbec sa nezráža len textil s čisto syntetickým zložením.

Pred šitím oblečenia z prírodných alebo kombinovaných materiálov sa odporúča látku vyzrážať. Rovnako postupujte pri šití obliečok na vankúše, závesov či iných textilných výrobkov, ktoré sa budú prať. Pri šití výrobkov, ktoré neplánujete dávať do práčky, so zrážanlivosťou počítať nemusíte.

Na vyzrážanie látky je potrebné myslieť aj vtedy, keď kombinujete niekoľko rôznych materiálov. Napríklad pri patchworku. Ak by ste použili kúsok bavlnenej látky a kúsok úpletu bez vyzrážania, celý výrobok by zmenil svoj vzhľad. Úplet sa totiž po opratí zrazí viac ako bavlna.

Prečo je to potrebné

K zakúpenej látke by ste sa mali ešte pred strihaním správať tak, ako sa budete správať k výrobku, ktorý z nej ušijete. Ak ho budete prať a sušiť v sušičke, operte ju a usušte v sušičke na teplote, ktorú budete používať. Výrobky z takto pripravenej látky sa nezrazia a zachovajú si svoj tvar.

Ako vyzrážať látku

Na vyzrážanie látok môžete použiť niekoľko osvedčených postupov.

Ako vyzrážať bavlnené látky

Bavlnenú látku vyzrážate ponorením ho horúcej vody. Ak chcete vyzrážať viac farieb, pozor na ich miešanie, aby sa navzájom nezafarbili. Spolu by ste mali namáčať len príbuzné odtiene. Po namočení dajte látku vysušiť. Ešte kým je trochu vlhká, z rubovej strany ju prežehlite.

Vyzrážanie v práčke

Vyzrážanie v práčke sa robí predpieraním. Predpierajte pri maximálnej odporúčanej teplote prania pre daný materiál a do práčky vložte naraz len podobné farby. Môžete nastaviť aj teplotu, na ktorej budete prať hotový výrobok. Pre väčšinu látok sa odporúča teplota 30 °C, pre niektoré 40 °C.

Pred vložením do práčky látku rozložte. V opačnom prípade by mohla na záhyboch stratiť časť farby a znehodnotila by sa. Ak hrozí, že sa z odstrihnutého okraja začnú párať jednotlivé vlákna, môžete ich začistiť. Aby ste šetrili vodou a elektrickou energiou, nastavte skrátený cyklus. Na žmýkanie nastavte minimálne otáčky, aby sa látka nenamáhala. Pri predpieraní nepoužívajte bieliace pracie prášky, aby nevybledli farby. Aby sa vám dobre kreslil strih, strihalo a šilo, nepridávajte aviváž. Látka by priveľmi zmäkla a ťažšie by sa s ňou pracovalo.

Aj pre vyzrážanie látky v práčke platí, že je ju nakoniec potrebné prežehliť. Nechajte ju preschnúť tak, aby bola počas žehlenia ešte trochu vlhká. Vďaka tomu na nej nezostanú žiadne záhyby z prania. Žehlite odporúčanou teplotou pre daný materiál.

Prežehliť cez mokrú handru

Niektoré krajčírky odporúčajú prežehlenie látky cez mokrú handru. Látku ešte pred strihaním rozložte na žehliacu dosku a pripravte si namočenú handru, cez ktorú ju prežehlíte. Pri žehlení dávajte pozor na to, aby ste nevyťahali okraje.