Všetko, čo potrebujete vedieť o kvalitných látkach

Aby ste boli s ušitým výrobkom spokojní, dôležitý je výber metráže a jej kvalita. Kvalitné látky spoznáte podľa niekoľkých kritérií. V nasledujúcom článku vám prezradíme, ktoré to sú.

Kvalitne latky - finetextil.sk

 

Podľa čoho vyberať metráž

Pri výbere látky na šitie by ste mali predovšetkým vedieť, na čo ju budete potrebovať. Od toho bude závisieť, aký materiál bude pre vás najvhodnejší. Jednotlivé materiály sa od seba odlišujú svojím zložením, gramážou, pevnosťou alebo povrchovou úpravou. Tieto informácie vám prezradia, aké vlastnosti budú mať výrobky, ktoré z neho ušijete. Inú látku budete potrebovať na oblečenie pre deti, na blúzky alebo šaty a iný materiál je vhodný na textilné dekorácie.
 

Gramáž

Pri nákupe skontrolujte gramáž látky. Tento údaj informuje o tom, koľko váži štvorec látky s rozmermi 1 x 1 m. Napríklad bavlnené látky na blúzky, košele alebo šaty by mali mať gramáž okolo 110 g/m2. Pri takejto gramáži bude materiál dobre splývať. Na závesy alebo podsedáky hľadajte metráž s gramážou 220 a viac g/m2.
 

Zloženie

Látky na šitie sa vyznačujú rôznou elasticitou. Tá je daná podielom elastanu v metráži. Ak si vyberiete úplet s 10 % elastanu a 90 % bavlny, bude pružnejší ako úplet 5 % elastanu a 95 % bavlny. Na bežné kúsky, ako sú tričká, šaty alebo legíny, postačí podiel elastanu 5 %.
 

Farby a vzory

Preferovaný vzor a farbu zvolíte podľa svojho vkusu. Aj tu však pri nákupe pozor. Mali by ste kupovať také látky na šitie, aby daný vzor na výrobku dobre vyzeral. Vopred si tiež predstavte, ako budú jednotlivé časti vzoru na seba nadväzovať a prispôsobte tomu kupované množstvo materiálu.

Kvalitne latky kvetovane - finetextil.sk


Ako spoznať kvalitné látky

Aby sa vám nestalo, že napriek pozornému výberu zakúpená metráž nenaplní vaše očakávania, bude dôležitá aj jeho kvalita. Kvalitné látky spoznáte podľa spôsobu tkania. Povrch je jednoliaty, bez miest, na ktorých nájdete rôzne kazy. Tie by vám pri strihaní dielov na váš výrobok mohli spôsobovať problémy. Mohlo by sa stať, že na to, aby vám strih dobre pasoval, by ste museli látku dokupovať. Kvalitné látky sú okrem toho tkané dostatočne nahusto a nenájdete na nich miesta s redším tkaním.

Kvalitné bavlnené látky kúpite v rovnom tvare. Nestane sa vám tak, že na jednom konci bude mať metráž šírku 140 cm a na druhom len 138 cm. Bude tiež rovno odstrihnutá. Uľahčí vám to strihanie jednotlivých dielov na šitie, najmä ak ste vopred počítali s využitím celej šírky zakúpenej metráže.
 

Starostlivosť o kvalitné látky

Aj kvalitné látky potrebujú na to, aby si zachovali všetky svoje vlastnosti, správnu starostlivosť. Pred šitím ich nezabudnite oprať, aby ste materiál vyzrážali. Perte podľa odporúčanej teploty pre danú textíliu. Po opraní metráž vyžehlite a môžete začať šiť. Dodržiavajte tiež pokyny na sušenie. Nie každý materiál znesie sušenie v sušičke bielizne. Pri nevhodnom zaobchádzaní sa môžu aj kvalitné látky zbehnúť, stratiť žiarivosť farieb alebo inak poškodiť.