Aká látka je najvhodnejšia na mäkučkú teplákovú súpravu?

 

Tepláky, mikiny a teplákové súpravy nechýbajú azda v žiadnom šatníku. Tieto pohodlné kúsky si obliekame na šport, na prechádzku i na chvíle domácej pohody. Postupne si našli cestu aj do outfitov určených do mesta či na návštevy k priateľom. A módne trendy k nim pridávajú nielen nové určenie, ale aj kúsky z rovnakého materiálu, ktoré iste zaujmú aj vás.

Teplákovina modrá - finetextil.sk

 

Z čoho ušiť teplákovú súpravu

Aby tepláková súprava pekne hriala, dobre odvádzala pot a bola dostatočne priedušná, najvhodnejšou látkou na šitie bude teplákovina. Tento materiál sa svojimi vlastnosťami ponáša na úplet s tým rozdielom, že má vyššiu gramáž: 230 – 300 g/m2. Teplákovina sa výborne nosí a jej hladký povrch je príjemný pri dotyku s pokožkou. V jej zložení nájdete bavlnu a elastan, vďaka ktorému je pružná, dokonale sa prispôsobí tvaru postavy a neobmedzuje v pohybe.

Látka, akou je teplákovina, je vhodná aj na šitie oblečenia pre deti. Vyniká totiž stálosťou farieb a pevnosťou. Odolá preto neustálemu namáhaniu, nestratí na kvalite a udrží si svoj tvar aj vtedy, ak ju budete často prať.

 

Druhy teplákoviny

Látka teplákovina sa rozdeľuje na dva druhy — počesanú a nepočesanú.

Počesaná teplákovina — z rubovej strany pripomína fleece. Jej povrch je veľmi hebký. Počesaná teplákovina má výraznejšie hrejivé vlastnosti, preto je vhodnejšia na šitie oblečenia na zimné obdobie.

Nepočesaná teplákovina — tento materiál má na rubovej strane jemné slučky a je menej teplý. Využijete ho na šitie letného oblečenia.

 

Teplákovina nielen na tepláky

Teplákovina je materiálom, ktorý ponúka všestranné využitie. Kúsky z nej radi nosia deti i dospelí. Z teplákoviny ušijete teplákové súpravy, mikiny na zips alebo obliekanie cez hlavu. Jesenné čiapky a nákrčníky z počesanej teplákoviny vás udržia v teple aj v nepríjemnom sychravom počasí. Z látky v jednotnom dizajne navyše získate súpravu, ktorá oživí celý outfit. Pre najmenších môžete využiť tiež nepočesanú teplákovinu a vyrobiť z nej čiapočky na prechodné dni s nižšími večernými teplotami.

Nechcete sa teplákoviny vzdať ani na prechádzke mestom či nákupoch? Ušite si z nej štýlové kúsky, ktoré zaručene pritiahnu pozornosť. Okrem bežného teplákového strihu ju využijete na nohavice a originálne svetre. Ak máte radi športovejší štýl obliekania, nevynechajte na svojom zozname prianí mikinové šaty. Na tento módny kúsok si môžete vybrať teplákovinu s kvetmi, abstraktným či trendovým vzorom. Mikinové šaty sa vďaka hladkému povrchu materiálu veľmi dobre nosia. Ak ich ušijete pre seba aj svoje dcéry, rýchlo sa stanú vašou obľúbenou voľbou na každý deň.