Dekoračné látky - ako vybrať tú správnu látku na závesy?

Závesy sú textilným doplnkom, ktorý dotvára vzhľad celej miestnosti. Okrem estetickej funkcie plnia aj tú praktickú. Zabránia prieniku svetla do vnútra a ochránia vaše súkromie pred zvedavými zrakmi okoloidúcich. Na šitie závesov sa používajú dekoračné látky. Ktorú z nich vybrať, aby ste boli s výsledkom spokojní?

  

Dekoračné a zatemňujúce látky na závesy

Pred tým, ako začnete vyberať vhodný dizajn, mali by ste sa rozhodnúť, akú funkciu by mal záves spĺňať. Podľa toho si môžete zvoliť:

Dekoračné látky na závesy — ich úlohou je vniesť do miestnosti nový estetický prvok. Sú vzdušné a ľahké, aby umožnili slnečným lúčom presvetliť miestnosť. Na výber máte bohatú ponuku vzorov a farieb do každej miestnosti domácnosti.

Zatemňujúce látky na závesy — husto tkané materiály, ktoré po zatiahnutí bránia prenikaniu svetla do interiéru. Sú vybavené špeciálnou vrstvou, ktorá neprepúšťa slnečný svit a čiastočne zabraňuje aj prenikaniu tepla. Vybrať si ich môžete nielen v tmavých, ale i svetlejších odtieňoch alebo vzorovanom prevedení.
 

Útulný domov v štýle, aký si zvolíte

Okná bez závesov alebo záclon pôsobia priveľmi stroho a prázdno. Po ich zavesení získa každá miestnosť celkom nový nádych. Úlohou závesov je tiež zjednotiť vzhľad priestoru. Látky na závesy preto vyberajte podľa štýlu zariadenia a ostatných prvkov interiéru. Vhodný vzor určuje tiež poslanie miestnosti. Iný budete potrebovať do detskej izby, iný do spálne či obývačky.
 

Preferujete moderný štýl?

K čistým líniám a jednoduchým tvarom moderného interiéru sa výborne hodí jednofarebná -Jednofarebné závesy abstraktné vzory, prírodné motívy v modernom prevedení aj živé farby. Výber záleží od toho, či chcete, aby sa závesy stali výrazným dekoračným prvkom, ktorý jej dodá na zaujímavosti. Pri voľbe vzoru nezabudnite vziať do úvahy tiež vzory iných textilných doplnkov.

Klasické štýly zariadenia sú stále in

Vintage a provensálsky štýl si priam pýtajú  bavlnené látky na závesy so vzormi levandule alebo iných lúčnych kvetov. Kvetinové vzory môžete dopriať aj vankúšom alebo obrusu na stole. Látky na závesy plné teplých farebných tónov a prírodné motívy dodajú interiéru útulný vzhľad a vytvoria pocit domova.

Tradičný slovenský vidiecky štýl si pýta s kockovaným vzorom, drobnými kvietkami alebo ľudovým vzorom. Teplo domova v tradične zariadenej kuchyni vytvoria tiež drobné dekorácie a úžitkové predmety po starých rodičoch. Pre príjemné posedenie si môžete do jednotlivých miestností ušiť vankúše a podsedáky na stoličky.
 

Vzory plné farieb pre deti

 Detská izba je malým kráľovstvom každého dieťaťa. Pri výbere vhodného vzoru si preto svoje deti privolajte na pomoc. Veselé a hravé látky dodajú izbe nový kreatívny prvok. Ak budete záves večer zaťahovať, aby sa deťom lepšie zaspávalo, môžete siahnuť po nežných motívoch s dúhou alebo kvietkami. Pre najmenších sú najvhodnejšou voľbou jemné farebné odtiene a menej nápadné vzory.