Výhody a nevýhody šitia z úpletu

 

Mäkký a poddajný materiál, akým je úplet, sa výborne nosí. Pri šití však môže najmä začiatočníkom spočiatku robiť problémy. V čom spočívajú jeho nevýhody a v čom je, naopak, jedinečným prínosom, sa dozviete v nasledovnom článku. Nezabudli sme ani na cenné rady, ktoré vám pri šití z úpletu pomôžu.

uplet finetextil

Čo je úplet

Úplet sa vyrába z prírodných alebo umelých vlákien a ich kombináciou. Najčastejšie sa môžete stretnúť s bavlneným úpletom s pridaním elastanu pre lepšiu pružnosť. Medzi jeho hlavné prednosti patrí na dotyk príjemný povrch a výborné prispôsobenie tvaru tela. Pri nosení oceníte tiež jeho malý sklon ku krčeniu, mäkkosť a pružnosť.

Úplet z bavlny je materiálom, ktorý ponúka všestranné využitie. Môžete z neho ušiť oblečenie pre deti aj dospelých. Výborne z neho bude vyzerať tričko, body, pyžamo, overal, tepláky, legíny, šaty i sukne z úpletu. Je prínosom tiež pre tých, ktorí radi tvoria bytové doplnky a hračky alebo by si chceli vlastnoručne ušiť prehoz na sedaciu súpravu.

 

Bohatý výber dizajnov a farieb

Úpletové látky metráž sú vyhľadávaným materiálom aj pre bohatú ponuku rôznorodých dizajnov. Ak hľadáte úplet pre deti , môžete sa tešiť na veselé vzory plné farieb. Úplet metráž si môžete vybrať s digitálnou potlačou, abstraktnými aj trendovými vzormi. Vzorované úplety výborne vyniknú na oblečení a textilných doplnkoch. Pomôžu vám tak vniesť želanú farebnosť do šatníka aj celej domácnosti. Pre tých, ktorí by si radšej vybrali niečo jednoduchšie, je tu jednofarebný úplet.

 

Ako sa šije z úpletu

Prednosti bavlneného úpletu oceníte tiež pri šití. Keďže sa po opratí zrazí, začnite tým, že ho operiete na 30 °C. Výhodou je, že ho pri niektorých výrobkoch nebudete musieť začisťovať. Po odstrihnutí sa totiž nepára. Ak ste z neho dosiaľ nič nešili, myslite však na to, že sa okraj po odstrihnutí trošku zroluje.

S menšou nevýhodou úpletu sa stretnete už pri strihaní. Budete musieť dávať pozor na to, ktorým smerom je viac elastický a ktorým menej. Inak by sa vám mohlo ľahko stať, že sa zadný diel vášho nového trička bude naťahovať smerom do bokov, kým predný najmä hore a dole. Pozor tiež na líniu vzoru.

Pokiaľ so šitím len začínate, na bavlnený úplet si nemusíte hneď zaobstarávať overlock. Kým sa s týmto materiálom naučíte pracovať, postačí vám bežný šijací stroj. Na šitie však bude potrebné používať cik-cakový steh alebo pružný steh, pokiaľ ho váš šijací stroj má v ponuke. Pozor tiež na výber ihly. Budete potrebovať strečovú ihlu alebo ihlu s guľatou špičkou a elastickú niť. Bežná niť by sa vám na hotovom výrobku pri jeho nosení rýchlo roztrhla.

Pozor tiež pri špendlení jednotlivých dielov. Úplet je dosť citlivý na ich špicaté konce, ktoré na ňom môžu vytvoriť drobné dierky. Špendlenie vám však odporúčame nevynechať. Pomôže vám v tom, aby ste výrobok pri zošívaní nezdeformovali neopatrnou manipuláciou. Vystrihnuté diely je potrebné nechať posúvať v tempe šitia bez toho, aby ste ich naťahovali. Takéto zaobchádzanie s úpletom by totiž bolo na vašom výrobku vidieť.