Aká je ideálna látka na šaty?

 

Mnoho z nás sa každoročné teší na obdobie, kedy zo svojich skríň vyberieme jarné či letné šaty. Nečudo – tento veľmi obľúbený druh oblečenia je svieži, pohodlný, krásny a každá žena sa v ňom cíti ľahko, vznešene. Pokiaľ ste kreatívna duša, ktorá rada tvorí vlastnú módu, určite ste sa už mnohokrát zamýšľali nad tým, aká je ideálna látka na šaty. Preto sme si pre vás pripravili tento článok a veríme, že vám pomôže pri rozhodovaní.

Jarné a letné

Pri výbere látky na šaty by sme mali myslieť na praktickosť a vlastnosti danej textílie. Pokiaľ uvažujeme o jarných a letných šatách, rozhodne chceme, aby boli tieto látky ľahké, priedušné, pohodlné a aby nám šaty z nich vyrobené poskytovali dostatok pohybu. Preto zväčša volíme také, ktoré sú tenšie, neponúkajú priveľkú tepelnú izoláciu od okolia a v najideálnejšom prípade sú aj prírodné.

Medzi takéto jarné a letné druhý látok na šaty môžeme zaradiť napríklad bavlnené látky, ľanové látky umocňujúce prírodný vzhľad či podobne aj konopné a bambusové látky.

Ľanová tkanina sa vyznačuje najmä nerovnomernosťou použitých priadzí a tuhšou štruktúrou. Keďže ide o chladivú látku, ktorá dobre odvádza, výborne sa chodí na niektoré typy letných šiat. Nevýhodou je vysoká krčivosť.

Bambusová látka je vyrobená zo 100% bambusového vlákna. Je jemná a príjemná na dotyk. Vďaka jej termoregulačným vlastnostiam je ideálnou voľbou na letné šaty. Výhodou tejto látky sú aj jej antibakteriálne vlatnosti.

Bavlnená látka je príjemná s univerzálnym využitím, keďže ide o prírodný materiál. Nie je elastická a preto je ideálnou voľbou pre začínajúce krajčírky.

Ak sa aj vy chystáte ušiť svoje prvé letné šaty so 100% bavlny, nahliadnite do našej ponuky bavlnených látok. Skombinujte jednofarebné so vzorovanými a vytvorte svoje unikátne dizajnérske kúsky.

Pokiaľ chcete luxusnejšiu látku, alebo už máte viac skúsenosti so šitím, siahnite po hodvábe, ktorý môže byť tiež zaujímavou a originálnou voľbou.

Ďalšou otázkou sú motívy, ktoré tieto jarné a letné látky na šaty ponúkajú. Víťazia rastlinné a kvetové motívy a jemné geometrické vzory. Používané farby sú najčastejšie veselé a živé - nič nepokazíte ako pastelovými variantmi, tak ani kontrastnými a výraznými farbami.

Nezabúdajte – kreativite sa medze nekladú!

 

Spoločenské šaty

A čo látky na spoločenské šaty?

Pri výbere takýchto textílií už nesmieme nechať nič na náhode. Medzi najpopulárnejšie druhy patria kvalitnejšie a drahšie látky, ako napríklad satén, taft či už spomínaný hodváb. Obľúbené sú najmä pre svoj elegantný a originálny vzhľad. Do úvahy musíme vziať napríklad ročné obdobie, druh spoločenskej udalosti, prípadne predpísaný dress code.

Dizajn spoločenských šiat sa najčastejšie vedie dvomi spôsobmi – buď zvolíte čistú látku, prípadné takú, kde je vzor veľmi nenápadný, alebo skúsite svoj odev osviežiť silnejšími vzormi a motívmi. Všetko záleží od konkrétnej spoločenskej udalosti a pri voľnejších oslavách môžete použiť opäť vzory kvetov či rastlín, prípadne aj čipky.

Napokon – vždy vyberajte druhy látky, ktoré sa páčia vám a v ktorých sa budete cítiť príjemne. Tie najkrajšie a najpohodlnejšie druhy nájdete aj v našej ponuke.